Ons aanbod

Mediavista zet in op het bevorderen van het cyberbewustzijn bij gebruikers van alle leeftijden.
Onze lezingen, workshops en keynotes bieden een diepgaand inzicht in de steeds evoluerende wereld van digitale bedreigingen.

Ontdek ons aanbod voor het onderwijs, de brede maatschappij en de bedrijfswereld!

Doel(groep)gerichte preventie

De lezingen en workshops uit het standaardaanbod Mediavista duren 2 uur (bij leerlingen in de klas 2 lesuren).
De inhoud en duur van keynotes is variabel en wordt samen met u vastgelegd.
U kunt bij ons ook terecht voor
lezingen en workshops op maat van uw organisatie!

Onderwijs

Workshops voor leerlingen
Lezingen voor ouders en leerkrachten
Keynotes voor directies en beleidsmedewerkers

brede Maatschappij

Algemene cybercrimepreventie voor alle leeftijden
in samenwerking met verenigingen, bibliotheken en lokale besturen

Bedrijfswereld

Lezingen voor management en personeel van KMO’s en grote bedrijven
Keynotes voor federaties

Onderwijs

#APPgepast!

In deze interactieve sessie laten we de leerlingen aan het woord. Welke sociale media-apps en websites zijn bij hen het populairst? We brengen zowel de mogelijkheden als de gevaren ervan in kaart en tonen hoe de leerlingen de beveiligings- en privacy-instellingen kunnen optimaliseren. We creëren bewustwording rond de filterbubbel en cookies en gaan dieper in op het manipulatief vermogen van sociale media-apps.

Aan de hand van enkele waargebeurde situaties maken de leerlingen ook kennis met fenomenen als phishing, hacking, geldezels, cyberpesten (doxing en exposing), grensoverschrijdende sexting en sextortion. We verkennen met hen de grenzen van het toelaatbare, leggen de ingrijpende gevolgen van slachtoffer– én daderschap bloot en tonen de weg naar hulpverlening.

Deze lezing is geschikt voor kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar.

Cybertieners (on)bewust online

Het onderzoek Apestaartjaren 2022 leerde ons dat kinderen gemiddeld 8 jaar en 4 maanden oud zijn als ze een eerste eigen smartphone in handen krijgen. Naarmate ze ouder worden, evolueert het smartphonegebruik van spelletjes spelen en filmpjes kijken naar het zeer actief gebruik van sociale media.

Maar welke sociale media-apps gebruiken jongeren? Welke invloed hebben algoritmes en virtuele vrienden op hen? Aan de hand van waargebeurde verhalen worden criminele fenomenen als geldezels, doxing & exposing, grensoverschrijdende sexting, sextortion en grooming belicht. Met enkele tips leer je in dialoog te gaan met je kind over het voorkomen van slachtoffer– en daderschap.

Deze lezing is geschikt voor ouders en leerkrachten.

Cybercrimepreventie op school

Cybercriminaliteit kan vele vormen aannemen – van het hacken en saboteren van systemen tot het manipuleren van gebruikers. Welke fenomenen zijn het meest courant in een sociale schoolcontext? In deze lezing maak je kennis met cybercrimefenomenen die een bedreiging vormen voor alle actoren op een school.

Je leert hoe leerlingen slachtoffer kunnen worden van grensoverschrijdende sexting, maar ook hoe ze potentieel zelf cybercrimineel worden en ogenschijnlijk schoolplatformen manipuleren of bankkaarten ronselen op de speelplaats.

Daarnaast schenken we veel aandacht aan phishing en oplichtingsmodi die personeelsleden viseren en het daaruit volgend gevaar voor datalekken, financiële en administratieve drama’s. Je komt te weten waarom het onderwijs de meest cyberbelaagde sector is.

Deze lezing is geschikt voor directieleden, beleidsondersteuners, pedagogisch ICT-coördinatoren en leerkrachten.

Brede maatschappij

Laat je geen ha(c)k zetten!

Oplichting is een fenomeen van alle tijden. Sinds mensenheugenis trachten criminelen slachtoffers te overhalen om geld te geven voor een onbestaande dienst of een product van slechte kwaliteit. De sneltreinvaart van de digitalisering heeft het actieterrein van deze criminelen verlegd naar het internet, waardoor zij sneller en anoniemer veel meer slachtoffers kunnen maken.

Maar wist je dat er nog heel wat andere vormen van cybercriminaliteit zijn? Aan de hand van enkele waargebeurde verhalen leer je de meest courante en geactualiseerde cybercrimefenomenen, zoals phishing, emotie– en cryptofraude (her)kennen. 

Met enkele tips en tricks op zak ga je na deze lezing veiliger online én sensibiliseer je de mensen in jouw omgeving.

Deze lezing is geschikt voor iedereen. Technische voorkennis is niet vereist.

Bedrijfswereld

Phishingpreventie

Datalekken, CEO-fraude of ransomware vormen een bijzonder grote bedreiging voor het bedrijfsleven en hebben vaak hun oorsprong in de onvoorzichtigheid van gebruikers. Eén phishingmail kan een kettingreactie in het bedrijf veroorzaken, waardoor cybercriminelen de aanmeldingsgegevens van sleutelfiguren in het bedrijf bekomen.

De impact van cybercrime is onvoorspelbaar en kan resulteren in ernstige gevolgen die een bedrijf kunnen doen falen. In deze lezing maak je kennis met verschillende vormen van phishing, leer je phishingmails herkennen en verneem je hoe cybercriminelen met jouw gegevens een bedrijf of stad kunnen gijzelen. Met enkele tips en tricks ga je een veiligere digitale toekomst tegemoet, zowel professioneel als privé.

Keynote speeches

Het begrip cybersecurity is voor velen onlosmakelijk verbonden met investeringen in technische consultancy, apparatuur en software. Statistieken tonen echter aan dat de menselijke factor vaak de oorzaak is van cyberaanvallen.

Onze keynotes kunnen de deelnemers aan uw evenement inspireren en aansporen om na te denken over de impact van cyberincidenten die door educatie en sensibilisering van medewerkers vermeden kunnen worden.

De inhoud en duur van de keynotes wordt steeds in overleg vastgelegd.

Aanbod op maat

Naast het standaardaanbod biedt Mediavista presentaties en trainingen over cybercrimepreventie op maat van uw doelgroep aan.

Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte!